Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto wyrabia 200% normy, jeśli chodzi o smak i prezencję.
Ultrakruche ciasto - może i w słowniku nie istnieje takie słowo, ale moje podniebienie w pełni rozpoznaje taki stan kruchości :) Po prostu idealny przepis na kruchy spód.
Lekka budyniowa pianka ma przedziwną, ale genialną konsystencję - usytuowałabym jej strukturę gdzieś na pograniczu bezy i pianek marshmallows.
Do tego soczyste maliny i raz jeszcze warstwa kruchego ciasta, solidnie oprószona cukrem pudrem.
Jak pisałam już na FB, mamy początek lipca, ale z góry przyznaję temu wypiekowi tytuł "ciacha miesiąca". Byłoby aż nieprzyzwoite upiec coś lepszego :)
Ten przepis trzeba wypróbować!

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto: przepis z blogu Moje Wypieki, niektóre proporcje zmienione pod moją blaszkę, podaję wersję po zmianach
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na budyniową piankę
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
  • niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • 500 g malin (poza sezonem sprawdzą się mrożone, ale nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia


1. Zagnieść kruche ciasto W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin - polecam zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem.
2. Podpiec spód Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (u mnie 170 przy termoobiegu). Blachę (o wymiarach 33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta (na tarce o grubych oczkach), rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3. Przygotować budyniową piankę Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.
4. Przygotowanie ciasta i pieczenie *Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (u mnie 170 przy termoobiegu). Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny (najlepiej otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut. UWAGA: moje ciasto piekłam 60 minut - aż zarumieniło się z wierzchu na złoty kolor. Po upieczeniu trzymałam je ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, później studziłam już przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu, ciasto oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
22

Kruche ciasto z malinami i bud…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami

FIT kulki owsiane z daktylami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Ryż z czereśniami

Ryż z czereśniami

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kotlety mielone z jabłkiem i porem
1

Kotlety mielone z jabłkiem i p…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Drożdżak z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Drożdżak z truskawkami, rabarb…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pancakes z mąki kokosowej

Pancakes z mąki kokosowej

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Malinowy koktajl z chia
2

Malinowy koktajl z chia

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Mazurek kokosowo-malinowy

Mazurek kokosowo-malinowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto na wiosnę. Różowe
1

Ciasto na wiosnę. Różowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort czekoladowo - malinowy
3

Tort czekoladowo - malinowy

Beti Beti
kruche babeczki

Tort bezowy

Tort bezowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galaretka malinowo - kokosowa z agarem

Galaretka malinowo - kokosowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit