Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 125 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (750 g)
  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
  • 100 g herbatników (opcjonalnie)

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka lekko ubijamy z cukrem za pomocą miksera ręcznego. Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Dodajemy budyń waniliowy i ponownie krótko miksujemy.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 3

Do masy serowej dolewamy stopniowo Kujawski olej rzepakowy, nie przerywając miksowania. Odkładamy 3 połówki brzoskwiń do dekoracji, a pozostałe osączamy z syropu i kroimy w kostkę. Dodajemy je do przygotowanej masy serowej i mieszamy łyżką. 

Masę serową z brzoskwiniami przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC bez termoobiegu przez około 1 godz.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 30 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia.

Smarujemy boki sernika roztopioną czekoladą i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na górze układamy wcześniej odłożone kawałki brzoskwiń.

Sernik z brzoskwiniami chłodzimy w lodówce.  

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: 1 dni

Stopień trudności: średni

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów