Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej krupczatki
  • 500 g malin
  • 350 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 250 g drobnego cukru
  • 30 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 7 jajek
  • 3 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

KROK 1

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka oddzielone od białek, śmietanę, 50 g cukru oraz 150 ml oleju Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Nieco mniejszą częścią przygotowanego ciasta wyklejamy spód blachy (wym. 23 cm x 40 cm). Podpiekamy 15 minut w temp. 190ºC. Studzimy.

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Gdy podpieczony spód wystygnie, ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie rozpuści się w białkach. Dodajemy proszki budyniowe, nie przerywając ubijania. Na koniec wąską strużką wlewamy 200 ml oleju Kujawski, nadal ubijając.

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Na podpieczony spód wykładamy piankę budyniową, a na niej rozkładamy maliny (otworkami do góry). Na wierzchu rozsypujemy lub ścieramy pozostałe kruche ciasto. Pieczemy około 45 minut w temp. 180ºC.

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy