Kruche ciasto wytrawne na tartę

Kruche ciasto wytrawne na tartę
Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto wytrawne na tartę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 60 ml bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta krótko miksujemy w malakserze lub łączymy zagniatając dłońmi. Powstałe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.


Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii, przekładamy na formę do tarty, dociskamy brzegi, zabieramy nadmiar ciasta i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Spód tarty nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Formę wysypujemy grochem lub ceramicznymi kulkami i wkładamy do piekarnika na 15 min. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 min.


Na podpieczony spód wylewamy ulubiony farsz, a następnie pieczemy przez ok. 35 min. Możemy też wypełnić tartę gotowym kremem na zimno.


Porada:

Koniecznie chłodzimy, a następnie obciążamy ciasto w czasie pieczenia - inaczej zacznie spływać po bokach formy.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów