Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Wiosna nie rozpieszcza nas swoją aurą, ale rabarbar daje radę rosnąć nawet w takich warunkach i całe szczęście, bo bardzo na niego czekałam!

Dziś kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe przygotowane na kruchym spodzie podobnym do kruszonki z dodatkiem mielonych orzechów no i oczywiście z warstwą soczystego kwaśnego rabarbaru doprawionego imbirem. Na rabarbarze spoczywa pierzynka budyniowa, a wszystko przykryte jest kruszonką z ciasta. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy dobrze posiekać masło z mąką dodać mielone orzechy oraz pozostałe składniki, a następnie delikatnie je zagnieść. Wyjdzie nam coś pomiędzy kruchym ciastem, a kruszonką, którą należy schłodzić, dlatego można przygotować ją dzień lub dwa przed planowanym upieczeniem ciasta, a do tego czasu przechować w lodówce. Wspaniałe i proste ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Połączenie kwaśnego smaku z ostrym imbirem, szczyptą cynamonu i orzechową nutą daje wspaniały efekt, koniecznie spróbujcie, jeśli tylko lubicie rabarbar!

Zdjęcie - Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów, świeżym rabarbarem z dodatkiem imbiru i budyniem śmietankowym.

Rodzaj Desery Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor Anna Składniki Składniki na kruche ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku
  • 220 g masła zimne pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 175 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru świeżego startego na tarce o drobnych oczkach
Budyń
  • 600 ml mleka
  • 65 g budyniu bez cukru
  • 60 g cukru
Dodatkowe składniki
  • 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki imbiru świeżego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
  1. Mąkę przesiać do miski dodać sól, cukier, cynamon, imbir oraz masło całość posiekać na drobne kawałeczki, następnie dodać mielone orzechy i jajko, ponownie zagnieść. Ciasto można zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera/malaksera, a będzie miało konsystencję mokrej kruszonki, przełożyć do dużego worka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.

  2. Ugotować budyń, gorący przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  4. Blachę o wymiarach 21 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozkruszyć na spodzie (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i wylepić nim spód formy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez około 15 minut.

  5. Umyty i pokrojony rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i przyprawami.

  6. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć przygotowany rabarbar na rabarbar małymi porcjami, najlepiej przy pomoc łyżki stołowej wyłożyć budyń, nie trzeba rozsmarowywać go równo. Na budyń rozsypać pozostałą część ciasta, ciasto wcześniej zetrzeć na tarce.

  7. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika (180 st C) piec przez 40-45 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta.

  8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.

  9. Przed podanem można posypać cukrem pudrem.

  10. Smacznego!

Zdjęcie - Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy