Kruche ciastka z masłem orzechowym
Jeżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu najlepsze! Ciasteczka z masłem orzechowym najlepiej pasują do szklanki zimnego mleka. Nie znam nikogo, kto potrafiłby się im oprzeć. Tak więc mam nadzieję, że już wiecie, jakie ciasteczka zostawić Mikołajowi na talerzyku? ;)
*
SKŁADNIKI
na ok. 18 ciastek
- 150 g masła orzechowego 100%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Masę wstaw następnie na 1 h do lodówki. Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego (po ok. 30 g każda) i rozpłaszcz je delikatnie dłonią. Ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (maksymalnie 12 ciastek na dużej blaszce). Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 15-20 minut na złotobrązowo. Zdejmij z blaszki po całkowitym wystudzeniu. Do ciastek z masłem orzechowym obowiązkowo podaj szklankę zimnego mleka.
*