Kruche ciasteczka z lentilkami

Kruche ciasteczka z lentilkami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Koniec wakacji się zbliża, u mnie już słychać narzekania syna, że szybko zleciało, o matko już do tej szkoły itd. Wczoraj na pocieszenie zrobiłam dla nich pyszne kruche ciasteczka z lentilkami, które zniknęły w ekspresowym tempie ;-) Ciasteczka są pyszne, kruche, możemy dodać do nich nie tylko lentilki, ale też czekoladę czy bakalie. Z podanego przepisu wychodzi około 40 ciasteczek w zależności od wielkości jaką zrobimy. Miłego dnia :-)

Składniki:
  • 200 g lentilek
  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka M
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W dwóch partiach dodajemy do masy. Na samym końcu dodajemy lentilki (ja dałam trochę do masy, a resztę zostawiłam i po uformowaniu ciasteczek układałam je jeszcze na wierzchu ciasteczek). Mieszamy.
3. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Następnie na wierzch wciskamy lekko w ciasto po kilka lentilek.
4. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 14 minut. Do zrumienienia się. Ciasteczka studzimy na kratce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka z lentilkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów