Kruche ciasteczka z dżemem
Pyszne, kruche ciasteczka idealne na Święta i nie tylko. Przepis znalazłam w zeszycie. Ciasteczka są pyszne, znikają szybciutko. Idealne na drugi dzień. Po naszych ulubionych budyniowych, drugie nasze ulubione.Musicie koniecznie spróbować, bo słowami ciężko opisać ich smak :-). Z podanych składników wychodzi 50 już złożonych ciasteczek. Udanego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 340 g masła
- 4 żółtka
- 140 g cukru pudru
- 1 słoiczek dżemu u mnie porzeczkowy
- cukier puder do posypania ciasteczek
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
2. Po 30 minutach wyjmujemy, dzielimy na porcje. Każdą porcję ciasta musimy rozwałkować na grubość około 2-3 cm. Foremką lub szklanką wykrawamy okręgi jedne muszą być gładkie a w drugich wykrawamy środek. Musimy pamiętać, że gładkich i z wyciętym środkiem musi być tyle samo.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia się. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
4. Po wystudzeniu przekładamy dżemem. Tak jak pisałam na drugi dzień ciasteczka są mięciutkie i bardzo smaczne :-)