Kruche ciasteczka wielkanocne
U nas w domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu.
Składniki:
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto.
Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ
Smacznego !
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- około 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto.
Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ
Smacznego !