Kruche ciasteczka wielkanocne

Kruche ciasteczka wielkanocne
U nas w domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • około 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.



Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto.

Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem.

Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ

Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów