Kruche ciasteczka jak francuskie

Kruche ciasteczka jak francuskie

Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Święta już niedługo, więc przybywam do Was z pysznymi ciasteczkami. Nie miałam foremek świątecznych, a córka bardzo chciała ciasteczka w kształcie serduszek, więc takie są :-) Ciasteczka po upieczeniu wyglądają jak by były z ciasta francuskiego. Są kruche i pyszne. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki na 3 blaszki:
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 2 białka
  • drobny cukier kryształ

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej proszek i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem.
2. Teraz dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy spowrotem do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm.
4. Ciasteczka wykrawamy foremką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą być ułożone dość blisko siebie, bo rosną tylko w górę ;-)
5. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja góra - dół). Po upieczeniu studzimy na kratce. Tak samo robimy z drugą połową ciasta :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka jak francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów