Kruche babeczki z musem czekoladowym
Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu.
Ciasto kruche:
Mus czekoladowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić.
Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę - utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Do każdego kruchego korpusu wkładać na dno trochę dżemu porzeczkowego, na dżem wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką, mus czekoladowy. Przyozdobić cukrowymi śnieżynkami lub innymi ozdobami.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Mus czekoladowy:
- 150 g czekolady deserowej
- 250 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem/galaretka porzeczkowa
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić.
Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę - utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Do każdego kruchego korpusu wkładać na dno trochę dżemu porzeczkowego, na dżem wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką, mus czekoladowy. Przyozdobić cukrowymi śnieżynkami lub innymi ozdobami.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego !