Krucha tarta z jabłkami

Zdjęcie - Krucha tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości.
Dzisiejszae ciasto to krucha tarta z podwójną ilością jabłek, przepis znalazłam tutaj. Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy. Tarta składa się z kruchego ciasta i samych jabłek w dwóch postaciach, musu i precyzyjnie ułożonych plasterków jabłek. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!

Zdjęcie - Krucha tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:

250 g mąki orkiszowej jasnej
150 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

na nałożenie:
1 kg jabłek ( u mnie koksa)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
laska wanilii
na syrop:
30 ml wody
60 g ksylitolu
cynamon - opcjonalnie

Wykonanie:

  • mąkę z cukrem wsypać do misy robota, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć mieszadłem do powstania drobnej kruszonki. Wbić jajko, następnie wlać wodę i miksować do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta. Uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do rondla. W sumie odłożonych jabłek ma być 1/3. Z odłożonych jabłek zrobimy mus
  • do jabłek w rondlu dodać sok z cytryny, masło, miód i przekrojoną laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami. Całość zagotować i dusić około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Na koniec wyjąć laskę wanilii, a jabłka zblendować
  • rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem o średnicy 24-26 cm) uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Podziurkować ciasto widelcem, wyłożyć przestudzony mus jablkowy i przykryć plasterkami jabłek ułożonymi dość gęsto na zakładkę
  • piec w 200*C 35 minut do zrumienienia
  • w małym garnuszku zagotować ksylitol z wodą i cynamonem. Gotować około 5 minut, do zagęszczenia. Lekko ostudzonym posmarować wierzch jabłek

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Krucha tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku