Krojone pomidory w przecierze
„Zawsze przygotowuję na zimę sporą ilość takich słoiczków. Wykorzystuję je potem chociażby do naleśników po meksykańsku lub mintaja pod pomidorowo-ziołową kołderką. Podaję tu przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować wg uznania. Można robić całe pomidory, można też do przecieru dodać ulubione zioła. Ja zazwyczaj do części dodaję suszoną bazylię lub oregano.”
Krojone pomidory w przecierze
Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml.
6kg podłużnych pomidorów
1/2 łyżeczki soli
Pomidory umyć. Cztery kilogramy pokroić na kawałki usuwając miejsce po szypułce. Wrzucić do garnka i wlać pół szklanki wody. Postawić na gazie i gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują i skórka zacznie od nich odchodzić. Gorące przetrzeć przez sito. Wsypać sól i ponownie postawić garnek na gazie. Gotować na małym ogniu, do zgęstnienia.
W tym czasie pozostałe pomidory naciąć ostrym nożem na krzyż. Zanurzać w cedzaku najpierw we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Osaczyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. Wkładać do wyparzonych słoików i zalewać gorącym przecierem. Pasteryzować 30 minut.
Przepis dodaję do akcji: