Krewetki w sosie śmietanowym
Jeśli szukacie przepisu na aromatyczną kolację lub romantyczną okazję, to krewetki w sosie śmietanowym z dodatkiem białego wina, w towarzystwie chrupiącej bagietki – to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Do smażenia krewetek, jak i zapiekania bagietek, używam oleju Kujawskiego z ziołami – wariant czosnek, więc nie muszę mojego dania doprawiać niczym innym (oprócz soli i pieprzu).
Olej Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z aromatycznymi ziołami. W ofercie jest aż 8 różnych smaków, więc każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Oleje Kujawski z ziołami idealnie sprawdzą się do marynowania mięsa oraz warzyw, a nawet jako dressing do sałatki bez konieczności dodawania dodatkowych ziół czy przypraw. Jest to naprawdę wygodna alternatywa, aby podkręcić smak naszych potraw.
Składniki na krewetki w sosie śmietanowym:
dla 2 osób
- 300 g krewetek
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami – czosnek
- 1/2 papryczki chilli
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- sól i pieprz
- natka pietruszka
- Dodatkowo:
- 1 bagietka
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami – czosnek
Jak zrobić krewetki w sosie śmietanowym?
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami – wariant czosnek, dodać krewetki i krótko podsmażyć. Następnie dodać posiekaną papryczkę chili. Całość zalać winem i dusić przez ok. 5 min. Po tym czasie do krewetek wlać śmietankę kremówkę 30% i dusić całość, aż śmietanka się zredukuje, a sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200*C w trybie “góra- dół”. Bagietkę pokroić na kromki o szerokości 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kromki polać olejem Kujawskim z ziołami – czosnek i piec przez ok. 10 min., aż będą złociste.
Krewetki w sosie śmietanowym podawać z aromatyczną chrupiącą bagietką.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:15 min.
Stopień trudności: łatwe