Krewetki w sosie śmietanowym

Krewetki w sosie śmietanowym

Zdjęcie - Krewetki w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli szukacie przepisu na aromatyczną kolację lub romantyczną okazję, to krewetki w sosie śmietanowym z dodatkiem białego wina, w towarzystwie chrupiącej bagietki – to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Do smażenia krewetek, jak i zapiekania bagietek, używam oleju Kujawskiego z ziołami – wariant czosnek, więc nie muszę mojego dania doprawiać niczym innym (oprócz soli i pieprzu).

Olej Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z aromatycznymi ziołami. W ofercie jest aż 8 różnych smaków, więc każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

Oleje Kujawski z ziołami idealnie sprawdzą się do marynowania mięsa oraz warzyw, a nawet jako dressing do sałatki bez konieczności dodawania dodatkowych ziół czy przypraw. Jest to naprawdę wygodna alternatywa, aby podkręcić smak naszych potraw.

 

Składniki na krewetki w sosie śmietanowym:

dla 2 osób

  • 300 g krewetek
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami – czosnek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszka
  • Dodatkowo:
  • 1 bagietka
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami – czosnek

Zdjęcie - Krewetki w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić krewetki w sosie śmietanowym?

Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami – wariant czosnek, dodać krewetki i krótko podsmażyć. Następnie dodać posiekaną papryczkę chili. 
Całość zalać winem i dusić przez ok. 5 min. Po tym czasie do krewetek wlać śmietankę kremówkę 30% i dusić całość, aż śmietanka się zredukuje, a sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i całość wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200*C w trybie “góra- dół”. Bagietkę pokroić na kromki o szerokości 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kromki polać olejem Kujawskim z ziołami – czosnek i piec przez ok. 10 min., aż będą złociste.

Krewetki w sosie śmietanowym podawać z aromatyczną chrupiącą bagietką.

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:15 min.
Stopień trudności:
łatwe

Kategorie przepisów