Kremowy sernik cytrynowy
Bardzo dobry, kremowy sernik cytrynowy, wzbogacony w sok i skórkę cytryny. Wszyscy lubimy serniki i różne kombinacje smaku serników, a pomysł z sernikiem o cytrynowym, orzeźwiającym smaku, jest zdecydowanie trafiony. Nie ma tutaj zbędnego, kruchego spodu, co skraca czas przygotowania, a osoby na diecie bezglutenowej mogą w nim śmiało smakować 🙂
Składniki na kremowy sernik cytrynowy:
tortownica śr. 23 cm.
- 1 kg. sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 2 cytryn + sok z jednej cytryny
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
Jak upiec kremowy sernik cytrynowy?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Cytryny dokładnie wyczyść, opłucz gorącą wodą, zetrzyj na drobnych oczkach.
Utrzyj miękkie masło z cukrem i skórką cytrynową, do otrzymania puszystej masy maślanej.
Dodaj stopniowo resztę składników, pomieszaj wszystko na małych obrotach, tylko do dokładnego połączenia.
Masę serową przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.
Sernik piecz około 60 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, uchyl delikatnie piekarnik, zostaw ciasto do schłodzenia.
Sernik cytrynowy przechowuj w lodówce 🙂 Smacznego 🙂