Kremówka- napoleonka ( szybka )

Kremówka- napoleonka ( szybka )

Prawda jest taka,że nie można przestac ją jeść- dlatego rozumiem naszego Papieża,skad u niego takie wspomnienia- kremówka!!!

Nie jest to pewnie taka kremówka ,o której opowiadal Papież Karol Wojtyła,jednak smaczna no i co tu duzo mówic -kaloryczna.

Pokusilam,sie jednak i zrobilam expresowo!-tym bardziej ,że do jej wykonania użylam ciasta francuskiego,czyli zdecydowanie skrócilam czas wykonania.

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Kremowka- napoleonka ( szybka ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kremowka- napoleonka ( szybka ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kremowka- napoleonka ( szybka )

.ciasto francuskie ( prostokatne )

Krem

.4 szklanki mleka

.5 zoltek

.1 cytryna

.1 szklanka maki pszennej

.3/4 szklanki cukru

.wanilia

 

Wykonanie

-ciasto francuskie przekrawamy na pol i pieczemy kazdy placek po 15 min w piekarniku nagrzanym do do 180stC - studzimy

Krem

-do rondelka przelewamy 2 szklanki mleka,zdejmujemy cienko skorke z cytryny i podgrzewamy razem z mlekiem

-do miseczki przekladamy zoltka i ucieramy z cukrem na kogiel-mogiel

-do zoltek dodajemy reszte zimnego mleka ,porcjamy dodajemy make i na koniec wanilie- wszystko dokladnie ze soba mieszamy aby nie bylo grudek

- z goracego mleka wyciagamy za pomoca szumowki skorki z cytryny i przelewamy cale gorace mleko do masy jajecznej

-dokladnie calosc mieszamy i ponownie masa trafia do garnka

-podgrzewamy calosc na wolnym ogniu ciagle mieszajac az powstanie gesty budyn

-przestudzony krem przekladamy do rekawa cukierniczego i wyciskamy go na plat ciasta francuskiego

-przykrywamy drugim i dociskamy go delikatnie

-na koniec calosc posypujemy cukrem pudrem

-chlodzimy w lodowce najlepij cala noc

Smacznego!

 

Kategorie przepisów