kremowa marchewka z pomarańczą
lato w pełni.
upał.
i wilgoć w powietrzu (oddychać się nie da).
ale poza tym – papierówki, brzoskwinie, śliwki, maliny, porzeczki, borówki amerykańskie…
i to wszystko na wyciągnięcie ręki.
proces twórczy w toku. nowe przepisy, nowe pomysły.
i Mała Mysia-Gęsia, która kibicuje przetworom bulkającym na gazie,
z zafascynowaniem ogląda brzęczące i migoczące w słońcu słoiki.
na taki intensywny dzień – coś prostego, a jednocześnie pysznego.
zupa krem z marchewki z pomarańczą
taka prosta.
kiedy myślę o jej składzie, wydaje mi się, że to zupa na czas kryzysu.
tymczasem jej smak jest wyśmienity!
jest prosta, błyskawiczna, sycąca i naprawdę pyszna.
zupa krem marchewkowa z pomarańczą
s k ł a d n i k i:
- 5 dużych marchewek
- 1 cebula
- łyżka masła
- ok. 500 ml wody
- sok z dużej pomarańczy
- sól, pieprz, curry
w y k o n a n i e:
- obrać marchewki i pokroić w plasterki; cebulę posiekać.
- w garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. lekko zeszklić i dodać marchewkę. niech się przyrumieni. kiedy poczujemy jej zamach, będzie do oznaka, że należy dodać gorącą wodę.
- gotować, aż marchewka będzie miękka.
- całość zmiksować na gładki krem. dodać sok z pomarańczy oraz doprawić szczyptą curry, solą i pieprzem do smaku.