Krem ze szparagów ze skwarkami
Nauczmy się doceniać warzywa sezonowe, tak szybko się kończą…
Szparagi są wspaniałe, nie dość, że odtruwają organizm i oczyszczają go z toksyn to jeszcze wspomagają nas w walce ze zbędnymi kilogramami. Można je jeść w tak różnych formach od grilla po przygotowane na parze, blanszowane lub w formie soku. Jak już raz w nich zasmakujecie, będziecie po nie sięgać częściej. Dziś proponuję Wam krem ze szparagów z boczkiem.
Całość przygotowania i gotowania do 30 minut, a więc do dzieła.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3 plastry chudego boczku , w wersji wege bez boczku np. z grzankami
1 duży ziemniak
1 cebula biała
700ml bulionu lub woda + 2 łyżki bulionu w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200ml śmietanki słodkiej
1 łyżka posiekanego kopru, pietruszki lub szczypioru
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni (na skwarki).
Szparagi czyścimy i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości (czas zależy od tego, jak drobno pokroimy warzywa).
Przekładamy wszystko do blendera , dodajemy śmietankę i mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko na gładki krem.
Przelewamy krem do garnka i dodajemy skwarki. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut mieszając, by krem nie przywarł do dna. Doprawiamy lekko sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!!
Przepis bierze udzial w akcjach: