Krem truskawkowy (na walentynki)
Kolejna propozycja na słodkie zwieńczenie romantycznej kolacji.
Prosty krem truskawkowy (może być z powodzeniem przygotowany na bazie mrożonych owoców), zwieńczony bitą śmietaną. Kto oprze się takiemu połączeniu?
Proporcje na ok. 4 porcje. Wystarczy więc i na dokładki dla zakochanej pary ;)
*****
Inne przepisy na walentynkowe słodkości zajdziecie pod TYM linkiem :)
Składniki- truskawki - 300 g
- mascarpone - 150 g
- śmietanka kremówka - 1/4 szklanki + 1/2 szklanki do ubicia na wierzch
- żelatyna - 2 listki
- cukier - 3 łyżki
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Truskawki podgrzej z cukrem, gdy będą ciepłe (nie gotujące się), dodaj żelatynę, wymieszaj. Zmiksuj na gładki sos.
Mascarpone miksuj 3 minuty z cukrem, wlej śmietankę i miksuj, aż uzyskasz dość gęsty krem. Dodaj ostudzone truskawki, połącz mikserem z mascarpone.
Przełóż do salaterek, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ubij kremówkę z odrobiną cukru, nałóż porcje śmietanki na wierzchu kremu.