Krem dyniowo-kalafiorowy

Krem dyniowo-kalafiorowy

Zupa dyniowa ma wiele odsłon, niemniej zawsze...no prawie zawsze...podawana jest w formie kremu. Wydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej.
Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni. Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające.
Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy. Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku".
Zdjęcie - Krem dyniowo-kalafiorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA KREM
DYNIOWO-KALAFIOROWY
Składniki:

  • około 1 kg dyni piżmowej
  • około 0,5 kg różyczek kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • kmin rzymski mielony
  • kurkuma
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.


2. Dynię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty.



3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.


4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat).
Zagotować.

5. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami.


Zdjęcie - Krem dyniowo-kalafiorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem dyniowo-kalafiorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego !

Kategorie przepisów