Krem dyniowo-kalafiorowy
Zupa dyniowa ma wiele odsłon, niemniej zawsze...no prawie zawsze...podawana jest w formie kremu. Wydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej.
Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni. Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające.
Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy. Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku".
PRZEPIS NA KREM
DYNIOWO-KALAFIOROWY
Składniki:
- około 1 kg dyni piżmowej
- około 0,5 kg różyczek kalafiora
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- kmin rzymski mielony
- kurkuma
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.
2. Dynię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty.
3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat).
Zagotować.
5. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami.
Smacznego !