Krem brokułowy – przepyszny!
W takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego.
Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem brokułowy.
Niesamowicie aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!
W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* bulion warzywny – 1,5 l
* brokuły – 0,5 kg
* ziemniaki – 2 szt
* śmietana 18% słodka – 100 ml
* ser żółty np. ementaler -1 garstka
* płatki migdałowe – 2 łyżki
* szczypiorek – 1 mały pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Brokuły dzielimy na różyczki , ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy.
Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.
Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.
Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące!
Smacznego!