Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pyszny obiad za mniej niż 10 zł? Mamy to! To te proste i przepyszne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. To doskonały comfort food na jesienne i zimowe wieczory, cudownie koją brzuszek. A na dodatek są bardzo proste do zrobienia, warto spróbować!

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Sernik matcha z musem mango na kokosowym spodzie
  • Schab tonkatsu w panko – kotlety schabowe po azjatycku
  • Najlepsze wegańskie gofry z fasoli z owocami
  • Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmel…
  • Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta
  • Baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce – kremowa p…
  • Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test ro…
  • Pełnoziarnisty omlet pieczony ze śliwkami
  • Gulasz z indykiem i dynią
  • Prosta kanapka z awokado i jajkiem w koszulce ze szpinakiem…

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ilość porcji: 4

Rodzaj: wegetariańskie

Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków

Składniki na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym:

Składniki na kotlety:

  • 1 kg ziemniaków do gotowania
  • 1 jajko
  • ½ – 1 szklanki mąki
  • Sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

Jak przygotować kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i ugniatamy na puree. Studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz i stopniowo mąkę, szybko zagniatamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy z ziemniaków kotlety i smażymy po około 2 – 3 minuty z każdej strony.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy 3 minuty do zeszklenia. Ściągamy z patelni, dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy 3-4 minuty. Wrzucamy z powrotem cebulę, dolewamy ¼ szklanki wody i gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy pieprzem i tymiankiem i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Na talerzu układamy kotlety, polewamy sosem. Możemy dodać na wierzch natkę pietruszki.

Smacznego!Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów