Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Pyszny obiad za mniej niż 10 zł? Mamy to! To te proste i przepyszne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. To doskonały comfort food na jesienne i zimowe wieczory, cudownie koją brzuszek. A na dodatek są bardzo proste do zrobienia, warto spróbować!
- Sernik matcha z musem mango na kokosowym spodzie
- Schab tonkatsu w panko – kotlety schabowe po azjatycku
- Najlepsze wegańskie gofry z fasoli z owocami
- Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmel…
- Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta
- Baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce – kremowa p…
- Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test ro…
- Pełnoziarnisty omlet pieczony ze śliwkami
- Gulasz z indykiem i dynią
- Prosta kanapka z awokado i jajkiem w koszulce ze szpinakiem…
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ilość porcji: 4
Rodzaj: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków
Składniki na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym:
Składniki na kotlety:
- 1 kg ziemniaków do gotowania
- 1 jajko
- ½ – 1 szklanki mąki
- Sól, pieprz
Składniki na sos:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Jak przygotować kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym?
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i ugniatamy na puree. Studzimy, dodajemy jajko, sól i pieprz i stopniowo mąkę, szybko zagniatamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy z ziemniaków kotlety i smażymy po około 2 – 3 minuty z każdej strony.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy 3 minuty do zeszklenia. Ściągamy z patelni, dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy 3-4 minuty. Wrzucamy z powrotem cebulę, dolewamy ¼ szklanki wody i gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy pieprzem i tymiankiem i gotujemy jeszcze chwilę.
- Na talerzu układamy kotlety, polewamy sosem. Możemy dodać na wierzch natkę pietruszki.
Smacznego!