Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

1 woreczek kaszy gryczanej

1 jajko

1 cebula

1/2 bułki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

bułka tarta

olej

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w wodzie. Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę, natkę pietruszki i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać trochę bułki tartej.

Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i wkładać na rozgrzany olej. Piec z dwóch stron na złoty kolor.

 

 

sos pieczarkowy:

pieczarki

masło

cebula

mąka

 

Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Lekko poddusić. Dodać niewielką ilość mąki i wymieszać. Powstanie gęsty sos. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów