Kotlety z kaszy gryczanej
1 woreczek kaszy gryczanej
1 jajko
1 cebula
1/2 bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
olej
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w wodzie. Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę, natkę pietruszki i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać trochę bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i wkładać na rozgrzany olej. Piec z dwóch stron na złoty kolor.
sos pieczarkowy:
pieczarki
masło
cebula
mąka
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Lekko poddusić. Dodać niewielką ilość mąki i wymieszać. Powstanie gęsty sos. Na koniec doprawić solą i pieprzem.