Kotlety z ciecierzycą

Kotlety z  ciecierzycą

Wielbicielom ciecierzycy, kotlety z tym włoskim grochem pewnie są znane. Ja, do tej grupy smakoszy raczej się nie zaliczam aczkolwiek cieciorkę  w domu miałam. Więc kiedy wpadła mi w ręce Kuchnia Domowa wydawnictwa Ibis i znalazłam ten przepis wiedziałam, że właśnie do tego dania wykorzystam to pół paczki, które mi zostało.

 Zdjęcie - Kotlety z  ciecierzycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 20 dag gotowanej i mielonej ciecierzycy
  • 10 dag surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • natka pietruszki
  • majeranek

Boczek pokroic drobno i zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić. Mięso mielone włożyć do miski, dodać ciecierzycę, boczek z cebulą, zmiażdżony czosnek, skrojoną pietruszkę, przyprawy, jaja i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić, formować nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Usmażyć na złoto, podawać do ryżu lub ziemniaków. Ja zaserwowałam do chleba i  z sałatką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów