Kotlety z ciecierzycą
Wielbicielom ciecierzycy, kotlety z tym włoskim grochem pewnie są znane. Ja, do tej grupy smakoszy raczej się nie zaliczam aczkolwiek cieciorkę w domu miałam. Więc kiedy wpadła mi w ręce Kuchnia Domowa wydawnictwa Ibis i znalazłam ten przepis wiedziałam, że właśnie do tego dania wykorzystam to pół paczki, które mi zostało.
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego
- 20 dag gotowanej i mielonej ciecierzycy
- 10 dag surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jaja
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- natka pietruszki
- majeranek
Boczek pokroic drobno i zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić. Mięso mielone włożyć do miski, dodać ciecierzycę, boczek z cebulą, zmiażdżony czosnek, skrojoną pietruszkę, przyprawy, jaja i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić, formować nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Usmażyć na złoto, podawać do ryżu lub ziemniaków. Ja zaserwowałam do chleba i z sałatką.
Smacznego:)