Kotlety szarpane

Kotlety szarpane
Zdjęcie - Kotlety szarpane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety szarpane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety szarpane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 250 g sera żółtego
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
Przygotowanie

Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklonej wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez chwilę, następnie dorzucamy paprykę. Całość smażymy aż papryka lekko zmięknie, następnie przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. 


Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. 


Do ostudzonych warzyw dorzucamy mięso i ser, wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. 


Konsystencję idealną ustalamy z pomocą bułki tartej. Gdy będzie idealna formujemy kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 1-2 min z każdej strony).

Kategorie przepisów