Kotlety schabowe w panierce włoskiej

Bardzo rzadko przyrządzam kotlety schabowe w panierce, jeżeli robię, to z przyjemnością eksperymentuję. Dzisiaj do bułki tartej dodałam zioła i przyprawy włoskie, dorzuciłam również paprykę w proszku i płatki suszonych pomidorów. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyłam mąkę z ciecierzycy. Całość bardzo smaczna, kotlety są chrupiące i lekko pikantne, dlatego przepis pojawił się na blogu 🙂

Zdjęcie - Kotlety schabowe w panierce włoskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 5 dużych koletów schabowych ( najlepiej od karkówki klik )
  • 3/4 szkl bułki tartej
  • 3/4  szkl mąki z ciecierzycy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • masło klarowane z olejem do smażenia
Kotlety delikatnie rozbijam. Smaruję zmiażdżonym czosnkiem i delikatnie posypuję solą i pieprzem. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na godzinę. W małej miseczce rozbijam jajka. Do drugiej daję mąkę z ciecierzycy. Do trzeciej daję bułkę tartą, suszone zioła, płatki pomidorów i przyprawy, wszystko mieszam. Kotlety zanurzam kolejno w mące, następnie w jajkach i na koniec w bułce z przyprawami. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz daję kotlety, smażę na małym ogniu na rumiano. Gotowe kotlety układam na papierze kuchennym do odsączenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kotlety schabowe w panierce włoskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety schabowe w panierce włoskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy