Kotlety schabowe w panierce włoskiej
Bardzo rzadko przyrządzam kotlety schabowe w panierce, jeżeli robię, to z przyjemnością eksperymentuję. Dzisiaj do bułki tartej dodałam zioła i przyprawy włoskie, dorzuciłam również paprykę w proszku i płatki suszonych pomidorów. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyłam mąkę z ciecierzycy.
Całość bardzo smaczna, kotlety są chrupiące i lekko pikantne, dlatego przepis pojawił się na blogu ?
Składniki
- 5 dużych koletów schabowych ( najlepiej od karkówki klik )
- 3/4 szkl bułki tartej
- 3/4 szkl mąki z ciecierzycy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 jajka
- sól i pieprz
- masło klarowane z olejem do smażenia