Kotlety jajeczno-ziemniaczane
Kotleciki jajeczne to fajna baza do przygotowania bezmięsnego obiadu. Chyba najczęstszym wyborem są te z dodatkiem pieczarek (TUTAJ przepis), ale fajnie od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Tym sposobem w mojej kuchni pojawiły się kotlety jajeczne z ziemniakiem, a dokładniej z ziemniaczanym pure.
Podałam je z kalafiorem z wody i sałatką z pomidora i cebuli. Myślę, że fajnie mogłyby też smakować z jakimś sosem – np pieczarkowym lub koperkowym na ciepło, lub na zimno – z czosnkowym czy majonezowo-ketchupowym .
Składniki na kotlety jajeczno-ziemniaczane:
- 8 jajek
- 2 ziemniaki (około 180 g)
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- szczypiorek
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Jak zrobić kotlety jajeczno-ziemniaczane?
7 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.
W misce mieszamy jajka, pure ziemniaczane, 1 surowe jajko, posiekany szczypiorek, śmietanę oraz około 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym na patelni oleju.