KOTLETY CIELĘCE Z KOSTKĄ
Kotlet jak kotlet, ten będzie o tyle inny, że zastosowana panierka nie będzie się kłóciła z założeniami diety niskoglikemicznej - zamiast bułki tartej mielone migdały. Przepis pochodzi z książki Montignac nad Wisłą - jest to zmodyfikowany przepis na sznycel w panierce orzechowej.
Ja wykorzystałam cielęcinę - wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam - część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.
foto - Laura SKŁADNIKI:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W tym czasie rozdrobnić w blenderze migdały, roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
Panierować kotlety w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety). Podać z surówką lub np. sałatką z soczewicy.
Ja wykorzystałam cielęcinę - wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam - część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.
foto - Laura SKŁADNIKI:
- po jednym kotlecie na osobę
- 1- 2 jaja
- 10 dkg migdałów
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania blaszki
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W tym czasie rozdrobnić w blenderze migdały, roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
Panierować kotlety w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety). Podać z surówką lub np. sałatką z soczewicy.