Kotleciki z ryżu i cukinii

Kotleciki z ryżu i cukinii
Zdjęcie - Kotleciki z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle zdrowa i super łatwa do zagospodarowania w kuchni.
Przygotowując cukinię faszerowaną specjalnie ugotowałam więcej ryżu, bo wymyśłam na kolację właśnie kotleciki ryżowo-cukiniowe.
Bardzo nam smakowały, dlatego polecam i zapraszam do przepisu!

Zdjęcie - Kotleciki z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 szklanka startej cukinii
1 jajko
2-3 łyżki tartej bułki
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
zioła wg uznania (u mnie oregano, natka pietruszki)

Wykonanie:
  • ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu, ale zamiast w zwykłej wodzie w bulionie warzywnym. Bulion przygotowuję na bazie domowej vegety z przepisu tutaj
  • cukinię przekroić, łyżką wybrać gąbczasty miąższ z pestkami, odrzucić, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić, wymieszać i odstawić, by cukinia puściła jak najwięcej wody. Odsączyć cukinię na sitku
  • obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju
  • masę cukiniową wymieszać z ugotowanym, przestudzonym ryżem, podsmażoną cebulką, jajkiem, przyprawami, startym parmezanem i posiekanymi ziołami. Bułkę tartą dodawać stopniowo wg potrzeby, tak by masa uzyskała optymalną konsystencję. Formować zwilżonymi dłońmi kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Kotleciki z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów