Kotleciki rybne z sosem krewetkowym

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym

Zdjęcie - Kotleciki rybne z sosem krewetkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie najlepiej się udaje, jeśli akurat zostało Wam po wczorajszym obiedzie „trochę” nie zjedzonych ziemniaków- kotleciki najłatwiej formuje się bowiem z dobrze ostudzonego (najlepiej przez całą noc w lodówce) ziemniaczanego puree. Mieszam je ze zmiksowaną rybą o białym mięsie (łupaczem, dorszem, mintajem), odrobiną szalotki, zielonym groszkiem i koperkiem.

Zdjęcie - Kotleciki rybne z sosem krewetkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Małe kotleciki (formuję je łyżką do lodów, są wtedy takie same i równo się smażą) smażę na złoto i podaję z kremowym sosem z dodatkiem krewetek i pieczarek. Świetny zestaw!

Zdjęcie - Kotleciki rybne z sosem krewetkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie (lub upieczecie) ok. 20 klopsików.

Zdjęcie - Kotleciki rybne z sosem krewetkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kotleciki:
  • ziemniaki - ok. 300 g, ugotowane, utłuczone na puree
  • ryba (łupacz, dorsz, mintaj) - ok. 300 g, surowy filet
  • groszek - 1/3 szklanki (można pominąć)
  • szalotka/mała cebula - 1 szt
  • olej - 1 łyżka + do smażenia
  • koperek - 2 łyżki, posiekany
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos krewetkowy:
  • krewetki - 1 szklanka
  • małe pieczarki - 1/2 szklanki
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
  • czosnek - 1 ząbek
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Szalotkę/cebulę bardzo drobno posiekaj, zeszklij n aoleju. Dodaj groszek, przesmaż. Odstaw do wystygnięcia.

Rybę zmiksuj (przepuść przez maszynkę), połącz z puree ziemniaczanym. Dodaj groszek, koperek, jajko i bułke tartą. Wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw do lodówki na kwadrans.

Na patelni rozgrzej olej, dłońmi uformuj małe kotleciki, smaż na złoto z obu stron.

Sos:

Pieczarki (wybierz naprawdę małe sztuki) usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z patelni.

Dodaj pokrojony na ćwiartki ząbek czosnku i krewetki. Krótko obsmaż. Dodaj pieczarki, wlej śmietankę i gotuj na sporym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z kotlecikami i cząstkami cytryny.

Kategorie przepisów