Kotleciki rybne z sosem krewetkowym
To danie najlepiej się udaje, jeśli akurat zostało Wam po wczorajszym obiedzie „trochę” nie zjedzonych ziemniaków- kotleciki najłatwiej formuje się bowiem z dobrze ostudzonego (najlepiej przez całą noc w lodówce) ziemniaczanego puree. Mieszam je ze zmiksowaną rybą o białym mięsie (łupaczem, dorszem, mintajem), odrobiną szalotki, zielonym groszkiem i koperkiem.
Małe kotleciki (formuję je łyżką do lodów, są wtedy takie same i równo się smażą) smażę na złoto i podaję z kremowym sosem z dodatkiem krewetek i pieczarek. Świetny zestaw!
Z podanych proporcji usmażycie (lub upieczecie) ok. 20 klopsików.
Składniki:- kotleciki:
- ziemniaki - ok. 300 g, ugotowane, utłuczone na puree
- ryba (łupacz, dorsz, mintaj) - ok. 300 g, surowy filet
- groszek - 1/3 szklanki (można pominąć)
- szalotka/mała cebula - 1 szt
- olej - 1 łyżka + do smażenia
- koperek - 2 łyżki, posiekany
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- sos krewetkowy:
- krewetki - 1 szklanka
- małe pieczarki - 1/2 szklanki
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Szalotkę/cebulę bardzo drobno posiekaj, zeszklij n aoleju. Dodaj groszek, przesmaż. Odstaw do wystygnięcia.
Rybę zmiksuj (przepuść przez maszynkę), połącz z puree ziemniaczanym. Dodaj groszek, koperek, jajko i bułke tartą. Wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw do lodówki na kwadrans.
Na patelni rozgrzej olej, dłońmi uformuj małe kotleciki, smaż na złoto z obu stron.
Sos:
Pieczarki (wybierz naprawdę małe sztuki) usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z patelni.
Dodaj pokrojony na ćwiartki ząbek czosnku i krewetki. Krótko obsmaż. Dodaj pieczarki, wlej śmietankę i gotuj na sporym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z kotlecikami i cząstkami cytryny.