Kotleciki jagnięce
Mięso jagnięce jest dietetyczne i lekkostrawne, wyróżnia się dużą wartością odżywczą.
To jedno z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. W jagnięcie w dużych ilościach występuje kwas linolowy, mający właściwości antyutleniające, tym samym hamuje procesy powstawania nowotworów.
Mięso jagnięce bogate jest również w zbawienne dla naszego zdrowia kwasy orotowe, poprawiające funkcjonowanie wątroby i spowalniające procesy starzenia.
To mięso bogate w białko, w witaminy z grupy B, pełne cynku i żelaza.
Mięso jagnięce jest wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne, niewątpliwie rarytas pośród mięs. To moje pierwsze spotkanie z jagnięciną. Mogę tylko żałować, że tak długo ociągałam się z kupnem tego wyjątkowego mięsa. Od pierwszego kęsa to mój absolutny fawortyt.
Odpowiednio długo zamarynowane jest pyszne, a kotleciki przygotujesz migiem. Idealne na letniego grilla lub do przygotowania na grillowej patelni.
Składniki:
mostek jagnięcy 600 g
oliwa 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 1-2 gałązki
sól, pieprz
Wykonanie:
- utrzyj w moździerzu rozmaryn z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z oliwą
- opłucz mięso, osusz, pokrój na kotleciki. Każdy ugnieć ręką, następnie natrzyj marynatą. Odstaw na całą noc do lodówki
- kotleciki grilluj lub smaż na patelni grillowej po około 6 minut z każdej strony
- kotleciki podałam na zielonych szparagach z ziemniakami obtoczonymi w rukolowym pesto (przepis na pesto tutaj)
SMACZNEGO !