Koszyczki karnawałowe

Koszyczki karnawałowe

Czas karnawalu- to czas zabaw i domowek - ale trzeba cos podac na stol....dzisiaj jeden z pomyslow i nie tylko na sylwestrowa czy karnawalowa domowke.

Koszyczki zrobilam z ciasta francuskiego ,wypelnione sa kremem serowym i czerwonym kawiorem- to jedna z propozycji jak szybko i smacznie przygotowac przekaski na domowa impreze.

Zapraszam!

Zdjęcie - Koszyczki karnawalowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koszyczki karnawalowe

Skladniki

. ciasto francuskie

. 300 gr sera kremowego

. szczypiorek

. 2 lyzki gestej smietany

. sol i pieprz

. kawior czerwony lub czarny jak kto woli

ponadto. zoltko + 1 lyzka mleka

Wykonanie

- ciasto francuskie rozkladamy na desce

- za pomoca okraglej foremki wykrawamy dyski pelne i tyle samo z dziurka ( mozemy uzyc malego kieliszka )

- dyski pelne z ciasta ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i smarujemy je polaczonym zoltkiem z jajjkiem

- na ukladamy dyski z dziurka i tez smarujemy j/w

- pieczemy w tem. 175°C pèrzez 10 min ( do zlotego koloru )

- upieczone koszyczki studzimy

Krem

- do miseczki przekladamy ser ,posiekany szczypiorek ,smietane sol i pieprz do smaku

- wszystkie skladniki dobrze mieszamy potem przekladamy calosc do woreczka z ozdobna koncowka

- najpier wyciskamy porcje kremu do srodka ( nalezy uprzednio przebic blonke ktora utworzy sie podczas pieczenia ciasta ),potem dekorujemy brzeg koszyczka

- w srodku koszyczka umieszczamy lyzeczke kawioru i dekorujemy listkiem kopru wloskiego lub pietruszki

Smacznego!

Kategorie przepisów