Koszyczki karnawałowe
Czas karnawalu- to czas zabaw i domowek - ale trzeba cos podac na stol....dzisiaj jeden z pomyslow i nie tylko na sylwestrowa czy karnawalowa domowke.
Koszyczki zrobilam z ciasta francuskiego ,wypelnione sa kremem serowym i czerwonym kawiorem- to jedna z propozycji jak szybko i smacznie przygotowac przekaski na domowa impreze.
Zapraszam!
Koszyczki karnawalowe
Skladniki
. ciasto francuskie
. 300 gr sera kremowego
. szczypiorek
. 2 lyzki gestej smietany
. sol i pieprz
. kawior czerwony lub czarny jak kto woli
ponadto. zoltko + 1 lyzka mleka
Wykonanie
- ciasto francuskie rozkladamy na desce
- za pomoca okraglej foremki wykrawamy dyski pelne i tyle samo z dziurka ( mozemy uzyc malego kieliszka )
- dyski pelne z ciasta ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i smarujemy je polaczonym zoltkiem z jajjkiem
- na ukladamy dyski z dziurka i tez smarujemy j/w
- pieczemy w tem. 175°C pèrzez 10 min ( do zlotego koloru )
- upieczone koszyczki studzimy
Krem
- do miseczki przekladamy ser ,posiekany szczypiorek ,smietane sol i pieprz do smaku
- wszystkie skladniki dobrze mieszamy potem przekladamy calosc do woreczka z ozdobna koncowka
- najpier wyciskamy porcje kremu do srodka ( nalezy uprzednio przebic blonke ktora utworzy sie podczas pieczenia ciasta ),potem dekorujemy brzeg koszyczka
- w srodku koszyczka umieszczamy lyzeczke kawioru i dekorujemy listkiem kopru wloskiego lub pietruszki
Smacznego!