Kostka cytrynowa
Super latwe kostki cytrynowe moga jesc osoby nie tolerujace glutenu,w gorace dni to zbawienie dla podniebienia- mozemy spokojnie zastapic nimi lody.
Kostka ma postac zelatynki chociaz zelatyny tam nie ma- za to wspanialy smak cytryny swiezo wycisnietej ---u mnie wprost z drzewa- polecam!
Zapraszam!
Kostka cytrynowa
. 300 ml wycisnietego soku z cytryny
. 300 ml wody
. 3 lyzki cukru ( moze byc wiecej- do smaku )
. 5 lyzek maki ziemniaczanej lub kukurydzianej
. zolty barwnik do ciast
. wiorki kokosowe do posypki
Wykonanie
- wszystkie skladniki mieszamy w misce ,przelewamy do garnka i powoli podgrzewamy do zagotowania
( pierwsze babelki )
- goracy plyn przelewamy do kwadratowego,szklanego naczynia ,przykrywamy folia spozywcza i odstwiamy do lodowki najlepiej na cala noc
- zimna mase przekladamy na deske i kroimy w male kwadraciki ktore obtaczamy w kokosowych wiorkach
- przechowujemy w lodowce
Smacznego!!!