Korzenny sernik z dynią
Czy jesteście w stanie uwierzyć, że już za nieco ponad miesiąc Święta? Ja nie potrafię tego przyjąć do wiadomości. Dlatego, zanim poddam się w wir bożonarodzeniowych przygotowań, staram się wykorzystać jesień w kuchni jak najlepiej. Nie ukrywam, że pomogła mi w tym celu prawie 10-kilogramowa dynia, którą niedawno dostałem w prezencie od przyjaciół. Szukając różnych inspiracji na wykorzystanie tego monstrualnego warzywa, zerkam tutaj, bo nawet moja wyobraźnia ma czasem swoje granice i muszę czasami nieco się wspomóc. ? Na początek postawiłem na prosty, lecz efektowny korzenny sernik z dynią, który wprost stworzony jest na chłodne listopadowe dni. Ma cudowny pierniczkowy aromat, który powoli przygotuje nas do nadchodzących Świąt.
Spód sernika przygotowałem z prostego kruchego ciasta z dodatkiem cukru trzcinowego, dzięki któremu zawdzięcza swój karmelowy aromat i z dużą ilością korzennych przypraw. Następnie zrobiłem dwie masy serowe. Jedną klasyczną waniliową na bazie kremowych serków śmietankowych i mascarpone. Drugą zaś z dodatkiem dyniowego purée, przyprawy do piernika oraz skórki pomarańczowej. Obie warstwy, wzajemnie się przeplatając, tworzą apetyczną marmurkową strukturę, której jeszcze trudniej się oprzeć. Ten korzenny sernik z dynią z pewnością zachwyci każdego łasucha. Dla maksimum efektu polecam podać go z domową Pumpkin Spice Latte, a następnie przewertować portal Przepisy.pl w poszukiwaniu bożonarodzeniowych inspiracji. Z kawałkiem takiego domowego ciacha od razu lepiej się planuje ucztę w rodzinnym gronie. ?
Korzenny sernik z dynią
Ilość porcji: ok. 24 kawałki
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 75 minut 75 minut
SKŁADNIKI
Kruchy korzenny spód:
- 200 g mąki
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
Warstwa waniliowa:
- 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 2 całe jajka + 2 białka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warstwa dyniowa:
- 400 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę Hokkaido ze względu na intensywny kolor)
- 250 g masy serowej z warstwy waniliowej (ok. 1 szklanka)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Kruchy korzenny spód
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę korzenną oraz sól.
- Kolejno dodaj posiekane masło, żółtka oraz mleko i szybko zagnieć ciasto do połączenia się składników. Uformuj z niego kulę i włóż na kwadrans do lodówki. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
- Prostokątną foremkę o wymiarach ok. 24x36 cm pokryj papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość foremki i ułóż je na papierze do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj obie masy.
Warstwa waniliowa
- Wszystkie składniki przełóż do miski i krótko ubij trzepaczką lub zmiksuj blenderem do połączenia się składników.
- Odlej 250 g masy serowej.
Warstwa dyniowa
- Purée z dyni połącz blenderem lub trzepaczką w osobnym naczyniu z odłożoną masą serową, cukrem, mąką, przyprawą korzenną i skórką pomarańczową.
Pieczenie sernika
- Na upieczony spód wykładaj łyżką na zmianę masę waniliową oraz dyniową tak, aby warstwy się przeplatały. Na sam koniec możesz je delikatnie pomieszać wykałaczką, robiąc esy-floresy.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 75 minut, aż środek ciasta się zetnie.
- Gotowy sernik odstaw do całkowitego wystudzenia.
UWAGI
*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.