Korzenny sernik z dynią

Korzenny sernik z dynią

Czy jesteście w stanie uwierzyć, że już za nieco ponad miesiąc Święta? Ja nie potrafię tego przyjąć do wiadomości. Dlatego, zanim poddam się w wir bożonarodzeniowych przygotowań, staram się wykorzystać jesień w kuchni jak najlepiej. Nie ukrywam, że pomogła mi w tym celu prawie 10-kilogramowa dynia, którą niedawno dostałem w prezencie od przyjaciół. Szukając różnych inspiracji na wykorzystanie tego monstrualnego warzywa, zerkam tutaj, bo nawet moja wyobraźnia ma czasem swoje granice i muszę czasami nieco się wspomóc. ? Na początek postawiłem na prosty, lecz efektowny korzenny sernik z dynią, który wprost stworzony jest na chłodne listopadowe dni. Ma cudowny pierniczkowy aromat, który powoli przygotuje nas do nadchodzących Świąt.

Spód sernika przygotowałem z prostego kruchego ciasta z dodatkiem cukru trzcinowego, dzięki któremu zawdzięcza swój karmelowy aromat i z dużą ilością korzennych przypraw. Następnie zrobiłem dwie masy serowe. Jedną klasyczną waniliową na bazie kremowych serków śmietankowych i mascarpone. Drugą zaś z dodatkiem dyniowego purée, przyprawy do piernika oraz skórki pomarańczowej. Obie warstwy, wzajemnie się przeplatając, tworzą apetyczną marmurkową strukturę, której jeszcze trudniej się oprzeć. Ten korzenny sernik z dynią z pewnością zachwyci każdego łasucha. Dla maksimum efektu polecam podać go z domową Pumpkin Spice Latte, a następnie przewertować portal Przepisy.pl w poszukiwaniu bożonarodzeniowych inspiracji. Z kawałkiem takiego domowego ciacha od razu lepiej się planuje ucztę w rodzinnym gronie. ?

Zdjęcie - Korzenny sernik z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKorzenny sernik z dynią

Ilość porcji: ok. 24 kawałki
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 75 minut 75 minut

SKŁADNIKI

Kruchy korzenny spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli

 

Warstwa waniliowa:

  • 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 2 całe jajka + 2 białka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Warstwa dyniowa:

  • 400 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę Hokkaido ze względu na intensywny kolor)
  • 250 g masy serowej z warstwy waniliowej (ok. 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Kruchy korzenny spód

  1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę korzenną oraz sól.
  2. Kolejno dodaj posiekane masło, żółtka oraz mleko i szybko zagnieć ciasto do połączenia się składników. Uformuj z niego kulę i włóż na kwadrans do lodówki. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  3. Prostokątną foremkę o wymiarach ok. 24x36 cm pokryj papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość foremki i ułóż je na papierze do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj obie masy.

 

Warstwa waniliowa

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i krótko ubij trzepaczką lub zmiksuj blenderem do połączenia się składników.
  2. Odlej 250 g masy serowej.

 

Warstwa dyniowa

  1. Purée z dyni połącz blenderem lub trzepaczką w osobnym naczyniu z odłożoną masą serową, cukrem, mąką, przyprawą korzenną i skórką pomarańczową.

 

Pieczenie sernika

  1. Na upieczony spód wykładaj łyżką na zmianę masę waniliową oraz dyniową tak, aby warstwy się przeplatały. Na sam koniec możesz je delikatnie pomieszać wykałaczką, robiąc esy-floresy.
  2. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 75 minut, aż środek ciasta się zetnie.
  3. Gotowy sernik odstaw do całkowitego wystudzenia.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.

Zdjęcie - Korzenny sernik z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenny sernik z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenny sernik z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów