Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka

Szybkie w przygotowaniu, niezwykle kruche i naprawdę pyszne ciasteczka przypominające mi szwedzkie ciastka „pepparkakor”. Siedzę właśnie zajadając jedno po drugim i oderwać się od nich nie mogę!

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak to już jednak jest, że z początkiem grudnia dajemy sobie małą dyspensę na słodycze i tak aż do stycznia spędzamy czas w oparach cynamonu i mielonego imbiru.

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie do Świąt czas już zacząć, z podanej ilości ciasta przygotujecie z powodzeniem przynajmniej 5-6 blach ciasteczek.

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Korzenne kruche ciasteczka

Agata, 1 grudnia 2014

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z oboma rodzajami cukru. Ciągle ubijając, dodawaj kolejno jajka. Dolej melasę.

Połącz z suchymi składnikami- mąką (dodawaną w dwóch partiach), solą, sodą oraz przyprawami korzennymi.

Gotowe ciasto wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj cienko (ok.5 mm). Wykrawaj dowolne kształty i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200oC ok. 5 minut (w zależności od wielkości ciastek). Gotowe ciasteczka możesz dodatkowo polukrować (choć już same w sobie są słodkie i pyszne!).

Zdjęcie - Korzenne kruche ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów