Kompot morelowy z ksylitolem
Kompoty z moreli i brzoskwin powoli zapelniaja moje piwniczne polki.To jedne z najsmaczniejszych kompotow i najchetniej wyjadane owoce ze sloikow.Tym razem cukier zastapil ksylitol.Uzywamy go w takiej samej ilosci jak zwykly bialy cukier.Srednio na 1 l wody stosuje 3 lyzki ksylitolu lub cukru.Kompot nie jest przeslodzony.Moze sprobujesz,bo to i zdrowiej i mniej kalorii.
Skladniki na 4 sloiki a 750 ml:
2-2,5 kg moreli
1 l wody
3 lyzki ksylitolu
Wykonanie:
- morele umyc i wypestkowac
- z wody i ksylitolu przygotowac syrop
- w wyparzonych sloikach ciasno ulozyc polowki moreli.Zalac syropem.Wytrzec do sucha brzeg sloika,zakrecic wytarta do sucha nakretka
- sloiki ukladac w garze wyscielonym papierowym recznikiem. Nalac wody do 3/4 wysokosci sloikow.Nalezy pamietac,by temperatura sloikow i wody byla w miare podobna.Sloiki z goraca zalewa wstawiamy do bardzo cieplej wody,zimne do zimnej wody.Pasteryzowac okolo 15-20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia