Kolorowy kuskus

Kolorowy kuskus
Zdjęcie - Kolorowy kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
...Czyli samo zdrowie! To danie daje wiele możliwości (można konfigurować je dodając swoje ulubione składniki) i wiele satysfakcji smakowej. Perfekcyjne na ciepło i na zimno, więc sprawdza się świetnie jako przekąska w pracy czy na uczelni. Pomysł z miętą i rodzynkami narodził się podczas grudniowego wyjazdu na narty. Ponad 30 godzin w autokarze wykończy każdego, ale najdotkliwiej odczuwają to chyba nasze żołądki. Nauczyłam się już lata temu, że gazowane napoje i chipsy to nie jest najlepszy pomysł na podróż, ale w takim razie, co jeść? Na którejś z kolej stacji benzynowej znaleźliśmy pakowany kuskus- jedyną alternatywę do trójkątnych kanapek, których szczerze nie znoszę. Smakował naprawdę niesamowicie i nie wiem czemu tak długo zajęło nam odgadnięcie, że magicznym składnikiem jest po prostu mięta (a raczej udało nam się odczytać to na etykiecie). Od tamtego czasu żyje wspomnieniem, a dzisiaj nareszcie udało mi się oddać tamten smak.


Kolorowy kuskus (2 duże porcje)
- 200g kuskusu (jeszcze nie namoczonego)
- 70g rodzynek sułtańskich
- 1 średnia marchewka
- 1/4 cukinii
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 białej cebuli
- 1cm papryczki chilli (ja użyłam pepperoni)
- 20 listków świeżej mięty
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
- oliwa z oliwek

Zalej kuskus wrzątkiem (odpowiednią ilość wody wskazuje opakowanie). Zalej też wrzątkiem rodzynki. Poszatkuj marchewkę, paprykę, cebulę, cukinię, chilli. Na patelnie nalej odrobinę oliwy i podsmaż poszatkowane warzywa przez ok. 10 minut. Odcedź rodzynki z wody i dorzuć do warzyw. Na tę samą patelnie wrzuć kuskus i pomieszaj z warzywami. Na koniec dodaj pieprz cayenne i pokrojoną na drobne paski miętę. Polej sokiem z limonki i dosól. Jeżeli kuskus jest zbyt suchy dodaj trochę oliwy. Podawaj na ciepło, lub weź zimny ze sobą do pracy /na uczelnię.


Zdjęcie - Kolorowy kuskus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwka

Kategorie przepisów