KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY
Jakiś czas temu prezentowałam deser sernikowy. Potem były pewne jego modyfikacje, których nie umieszczałam na blogu (między innymi wypróbowałam dodanie do masy mleka skondensowanego). Dzisiaj prezentuję deser sernikowo-maślankowy. Połączenie składników trochę wynikało z wietrzenia lodówki lecz częściowo było zaplanowane.
Właśnie o takim kolorowym deserze myślałam kupując galaretki w niesamowicie cudnych kolorach: szafirowym, rubinowym i turkusowym.
Deser sernikowo - maślankowy - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Galaretki rozpuścić w wodzie (1 i 1/2 szklanki) - odstawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Herbatniki zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
Rozgniecione herbatniki- foto - Laura Ser ucierać robotem (najlepiej użyć mieszadła do ubijania piany), dodać mleko skondensowane i maślankę, a na koniec przestudzone mleko z żelatyną.
Galaretki ostrym nożem pokroić w drobne kawałki.
Kolorowe galaretki na masie serowej - foto - Laura
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwę masy serowej, galaretki, drugą warstwę masy serowej. Wierzch można ewentualnie ozdobić świeżymi owocami i listkiem mięty...
Właśnie o takim kolorowym deserze myślałam kupując galaretki w niesamowicie cudnych kolorach: szafirowym, rubinowym i turkusowym.
Deser sernikowo - maślankowy - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg białego, mielonego sera - twarogu
- puszka słodzonego mleka skondensowanego (ja miałam ok3/4 puszki)
- 600 ml maślanki naturalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
- 3 galaretki w różnych kolorach
- opakowanie herbatników
- do ozdoby mogą być świeże owoce i listki mięty
Galaretki rozpuścić w wodzie (1 i 1/2 szklanki) - odstawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Herbatniki zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
Rozgniecione herbatniki- foto - Laura Ser ucierać robotem (najlepiej użyć mieszadła do ubijania piany), dodać mleko skondensowane i maślankę, a na koniec przestudzone mleko z żelatyną.
Galaretki ostrym nożem pokroić w drobne kawałki.
Kolorowe galaretki na masie serowej - foto - Laura
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwę masy serowej, galaretki, drugą warstwę masy serowej. Wierzch można ewentualnie ozdobić świeżymi owocami i listkiem mięty...