KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY
![KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY](/obrazek/duze/kolorowy-deser-maslankowy-93939.jpeg)
Jakiś czas temu prezentowałam deser sernikowy. Potem były pewne jego modyfikacje, których nie umieszczałam na blogu (między innymi wypróbowałam dodanie do masy mleka skondensowanego). Dzisiaj prezentuję deser sernikowo-maślankowy. Połączenie składników trochę wynikało z wietrzenia lodówki lecz częściowo było zaplanowane.
Właśnie o takim kolorowym deserze myślałam kupując galaretki w niesamowicie cudnych kolorach: szafirowym, rubinowym i turkusowym.
Deser sernikowo - maślankowy - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Galaretki rozpuścić w wodzie (1 i 1/2 szklanki) - odstawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Herbatniki zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
Rozgniecione herbatniki- foto - Laura
Ser ucierać robotem (najlepiej użyć mieszadła do ubijania piany), dodać mleko skondensowane i maślankę, a na koniec przestudzone mleko z żelatyną.
Galaretki ostrym nożem pokroić w drobne kawałki.
Kolorowe galaretki na masie serowej - foto - Laura
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwę masy serowej, galaretki, drugą warstwę masy serowej. Wierzch można ewentualnie ozdobić świeżymi owocami i listkiem mięty...
Właśnie o takim kolorowym deserze myślałam kupując galaretki w niesamowicie cudnych kolorach: szafirowym, rubinowym i turkusowym.
![Zdjęcie: KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY Zdjęcie - KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/93939.jpeg)
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg białego, mielonego sera - twarogu
- puszka słodzonego mleka skondensowanego (ja miałam ok3/4 puszki)
- 600 ml maślanki naturalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
- 3 galaretki w różnych kolorach
- opakowanie herbatników
- do ozdoby mogą być świeże owoce i listki mięty
Galaretki rozpuścić w wodzie (1 i 1/2 szklanki) - odstawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Herbatniki zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
![Zdjęcie: KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY Zdjęcie - KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/93940.jpeg)
Galaretki ostrym nożem pokroić w drobne kawałki.
![Zdjęcie: KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY Zdjęcie - KOLOROWY DESER MAŚLANKOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/93941.jpeg)
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwę masy serowej, galaretki, drugą warstwę masy serowej. Wierzch można ewentualnie ozdobić świeżymi owocami i listkiem mięty...