Kolorowa chałka
Któż nie kocha domowej chałki? Moim zdaniem, obok maślanej brioszki, to najlepsze pieczywo pod słońcem. Zwykle piekę tradycyjny warkocz z ciasta drożdżowego i obsypuję go obficie kruszonką, jednakże tym razem postanowiłem przygotować nieco inną wersję przy użyciu naturalnych barwników. Tak powstała kolorowa chałka pomalowana na trzy sposoby: zieloną herbatą matcha, sproszkowanym czerwonym burakiem oraz niebieskimi kwiatami klitorii ternateńskiej.
Każde ciasto zagniotłem osobno, pozostawiłem do wyrośnięcia i uformowałem z nich zakręcony warkocz, a następnie okrągły chlebek. Gdy ciasto ponownie wyrosło, posmarowałem je odrobiną białka z solą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Finalnie po upieczeniu moją chałkę pokryłem lekkim syropem cukrowym, dzięki czemu pięknie się błyszczy. Taka kolorowa chałka idealnie pasuje do słodkich dodatków, jak dżemy, miody czy konfitury, ale nawet po prostu z masłem jest równie pyszna.
Naturalne barwniki, które wybrałem, mają to do siebie, że przed upieczeniem dają bardzo intensywne kolory, lecz niestety po obróbce termicznej nieco blakną i stają się pastelowe. Oczywiście możecie zwiększyć ich ilość (odejmując wtedy proporcjonalnie mąkę), ale należy mieć tutaj również na uwadze, że ich smak będzie wtedy mocniej wyczuwalny. Przy podanych przeze mnie ilościach praktycznie nie jest. Poza zaproponowanymi przeze mnie barwnikami świetnie sprawdzi się również kurkuma oraz szafran – te nadadzą intensywnie żółty kolor. Szafranu należy jednak dodać znacznie mniej – ok. 0,1 g i utrzeć go w moździerzu, a następnie zalać letnią wodą.
Mam nadzieję, że zachęciłem Was do eksperymentów i może sami stworzycie własną wersję tego pieczywa? Taka kolorowa chałka to świetny pomysł na oryginalny wypiek, którym możecie zaskoczyć Waszych bliskich. Niby to zwykłe ciasto drożdżowe, ale uważam, że świetnie się prezentuje! 🙂
Kolorowa chałka
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na kolorową chałkę:
Ciasto bazowe (należy potroić proporcję):
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- 25 g roztopionego masła
- 3 g drożdży instant (lub 6 g świeżych)
- 15 g cukru (1 łyżka)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Dodatkowo (barwnik do każdej porcji ciasta):
- 5 g zielonej herbaty matcha (1 łyżeczka)
- 5 g mielonych kwiatów klitorii ternateńskiej (1 łyżeczka)
- 5 g sproszkowanego buraka (1 łyżeczka)
Do posmarowania:
- 1 białko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 50 ml wody
Jak przygotować kolorową chałka?
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie wraz z cukrem i solą.
- Do miski miksera wsyp mąkę, dodaj jeden z wymienionych barwników (zieloną herbatę, kwiaty klitorii lub sproszkowanego buraka), wbij jajko, wlej roztwór z drożdży oraz roztopione i przestudzone masło.
- Ciasto wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Następnie wyrób krótko rękoma, uformuj kulę, przełóż do miski i przykryj ściereczką. Analogicznie przygotuj pozostałe 2 ciasta z różnymi barwnikami. Wszystkie 3 ciasta pozostaw na kuchennym blacie na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu każde krótko zagnieć i uformuj z nich wałeczki o długości ok. 50-60 cm. Zapleć z nich warkocz, a następnie uformuj okrągły chlebek (pokazałem to na filmie).
- Chałkę umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Białko roztrzep ze szczyptą soli i posmaruj nim wierzch ciasta przy pomocy pędzelka. Chałkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut, aż powstanie chrupiąca skórka, a patyczek wbity w środek pozostanie czysty.
- W trakcie pieczenia przygotuj syrop cukrowy. Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj i odstaw. Jeszcze gorącą chałkę posmaruj syropem i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square