Koktajl "morelka"

Koktajl "morelka"
Zdjęcie - Koktajl "morelka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W letnich koktajlach warto wykorzystać morele, owoce z ogromnym potencjałem zdrowotnym. Czy wiesz, że już 3 owoce moreli zapewniają dzienną dawkę beta-karotenu. Dobrze wpływają na pracę nerek, wzmacniają kości i polepszaja obraz krwi. Morele zawierają ponadto duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i mięśni. Anemicy powinni się nimi zajadać, bo zawierają również sporo żelaza.
W dzisiejszym koktajlu o zasoby beta-karotenu oprócz moreli zadba marchew i melon cantalupa, najbogatszy w beta-karoten ze wszystkich melonów.
Spożywając owoce i warzywa nie ma możliwości przedawkowania tego super mocnego antyoksydantu, ponieważ organizm przetworzy go i przyjmie tylko potrzebną dawkę.
Beta-karoten wspomaga opalanie, ponieważ część tego roślinnego barwnika jest magazynowana w skórze, dzięki czemu skóra wygląda jak muśnięta słońcem, ponadto spełnia rolę filtra słonecznego, który zmiejsza wrażliwość na promieniowanie UV.
Proste, pożywne, idealne letnie owocowe śniadanko.
Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie!

Zdjęcie - Koktajl "morelka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje:
2 marchewki
4-6 moreli
1/4 melona cantalupa
1 banan
1 szklanka wody mineralnej
2 cm imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

  • marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Morelki odpestkować, pokroić na cząstki. Z melona usunąć przy pomocy łyżeczki pestki i pozbawić grubej skóry. Obrać ze skórki mały kawałek imbiru. Banana obrać ze skóry
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać marchew, owoce, tłuszcz i cytrynę, następnie zblendowac do pożądanej gęstości
  • wypić zaraz poprzygotowaniu
NA ZDROWIE !

Zdjęcie - Koktajl "morelka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów