Kokosowy sernik gotowany
Za oknami biało, to i śnieżne ciasto przystoi zrobić. Myślę, że sernik kokosowy, w wersji szybkiej, czyli sernik gotowany, jak najbardziej wpisuje się w zimowy klimat i krajobraz.
Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły się idealnie, bardzo pasują do tego wypieku.
Przygotowanie sernika gotowanego jest dość prostą sprawą. Chwila cierpliwości podczas zagniatania, wałkowania i wypiekania kruchych blatów, a potem już z górki. Wszystkie składniki bach do gara, gotujemy, smarujemy i gotowe. No prawie gotowe - sernik gotowany musi swoje odstać.
Składniki:
Kruche ciasto:
Masa serowa
Wykonanie:
Na stolnice lub blat wysypać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem.
Śmietanę, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce. Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Dla ułatwienia dociąć papier do pieczenia na wymiar dna blaszki, na papierze wałkować ciasto. Rozwałkowane przenosić z papierem na blachę.
Każdy blat ciasta piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone kruche blaty odłożyć do ostygnięcia.
W dużym garnku umieścić zmielony biały ser, pokrojone w kostkę margarynę lub masło, cukier i jajka. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć.
W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia.
Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik odstawić na kilka godzin.
Smacznego !
Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły się idealnie, bardzo pasują do tego wypieku.
Przygotowanie sernika gotowanego jest dość prostą sprawą. Chwila cierpliwości podczas zagniatania, wałkowania i wypiekania kruchych blatów, a potem już z górki. Wszystkie składniki bach do gara, gotujemy, smarujemy i gotowe. No prawie gotowe - sernik gotowany musi swoje odstać.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko + 3 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1300 g mielonego białego sera
- 200 g cukru pudru
- 200 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórek kokosowych + 50 g do posypania
Wykonanie:
Na stolnice lub blat wysypać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem.
Śmietanę, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce. Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Dla ułatwienia dociąć papier do pieczenia na wymiar dna blaszki, na papierze wałkować ciasto. Rozwałkowane przenosić z papierem na blachę.
Każdy blat ciasta piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone kruche blaty odłożyć do ostygnięcia.
W dużym garnku umieścić zmielony biały ser, pokrojone w kostkę margarynę lub masło, cukier i jajka. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć.
W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia.
Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik odstawić na kilka godzin.
Smacznego !