Kokosowy pudding z chia i mango
Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki.
Składniki :
3 łyżki nasion chia
250 ml lekkiego mleka kokosowego
1-2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
1/2 owocu mango
kilka truskawek lub malin
garstka orzeszków pistacjowych
Wykonanie :
- nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza
- z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree
- truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe
- dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi