Kokosowe ciasto z owocami

Kokosowe ciasto z owocami
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Kokosowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wakacje to wspaniały czas na zabawy w domowego cukiernika. Jest cała masa owoców, które z powodzeniem można wykorzystać do ciast, tortów i babeczek. Dziś przedstawiam Wam kokosowe ciasto z owocami, które smakuje po prostu każdemu! Upiekłam je z myślą, że zjemy sobie w weekend do kawy, ale już pierwszego dnia zniknęło w całości zjedzone przez moją głodną słodkości rodzinę :)

Zdjęcie - Kokosowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ciasta wzbogaciłam owocami. Wybrała te, które akurat miałam pod ręką, a były to:

  • truskawki,
  • poziomki
  • maliny
  • jagody (kamczackie).

Jeśli chodzi o truskawki, najlepiej wybrać te małe, ciemne i jędrne. Są nie tylko pełne smaku, ale mają też stosunkowo mało wody, więc nie ma ryzyka, że rozmoczą ciasto. Możecie wykorzystać oczywiście też inne owoce takie jak morele (połówki lub ćwiartki), wypestkowane wiśnie, borówki amerykańskie, jagody czy jeżyny. Co akurat czeka na kuchennej szafce :)

Całość ciasta posypałam dodatkowo pociętymi w słupki migdałami (można użyć płatków migdałowych) oraz kryształkami grubego cukru, który nawet po upieczeniu fajnie chrupie pod zębami. Oczywiście są to dodatki opcjonalne.

Zdjęcie - Kokosowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Moje kokosowe ciasto z owocami naprawdę długo pozostaje świeże i cały czas wilgotne. To zasługa składników użytych do jego upieczenia, a w szczególności wiórków kokosowych, maślanki i oleju. Ten zestaw sprawia, że to naprawdę wyjątkowo pyszny placek, którym możemy się cieszyć przez kilka dni i cały czas pozostanie rewelacyjnie sprężysty i przyjemnie “mokry”.

W przepisie podaję proporcje na foremkę o wymiarach ok. 20×20 cm. Otrzymałam z niej 9 sporych porcji ciasta.

Zdjęcie - Kokosowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 2 szt
  • maślanka - 1/2 szklanki
  • olej - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 3/4 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyzeczki
  • ulubione owoce, słupki migdałów, cukier w kryształkach - na wierzch, wg. uznania- ok. 1 szklanka owoców
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Do miski wlej “mokre” składniki ciasta: olej, jajka, maślankę, esencję waniliową. Połącz je z cukrem.
  2. Dodaj “suche” składniki: mąkę, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia.
  3. Krótko wymieszaj całość, w cieście mogą nawet pozostać małe grudki.
  4. Ciasto przelej do foremki do pieczenia (wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Na wierzchu ułóż owoce, posyp migdałami i cukrem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40-45 minut.
  7. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów