Kokosowe cappuccino - sernik bez pieczenia
Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne kokosowe cappuccino bez pieczenia.
Delikatne biszkopty nasączone aromatyczną kawą i przykryte masą serową z dodatkiem prażonego kokosu i mleka w proszku, które jak wiecie ma genialny waniliowy smak to coś fantastycznego!
Kropka nad I to wierzch obficie pokryty kawałkami czekolady, biszkoptami z kawą i dużą ilością kakao.
Połączenie genialne!
Ciasto jest delikatne i bardzo łatwe do zrobienia!
Gwarantuję, że zakochacie się w tym smaku, a ciasto stanie się jednym z ulubionych!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )
* kawa ziarnista – 1 garstka
* okrągłe biszkopty – 2 op
* kokos – ok. 70 g
* masło min.82% – 200 g
* żółtko L – 3 szt
* cukier puder – 4 łyżki
* mleko w proszku – 2 szkl
* ser biały wiaderkowy ( u mnie Wieluń Mój Ulubiony ) – 500 g
* żelatyna – 3 łyżki
DODATKOWO :
* kakao – do posypania
* mleczna czekolada – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kawę mielimy, zaparzamy, odcedzamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) wody, dokładnie mieszamy, podgrzewamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku oraz podprażony kokos – dokładnie miksujemy.
Dodajemy żelatynę ( wcześniej ją hartujemy ) i jeszcze raz mieszamy.
Blachę wykładamy folią albo papierem.
Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
Masę wylewamy na blachę, wygładzamy wierzch.
Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
Posypujemy posiekaną czekoladą oraz dość sporą ilością kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).
Smacznego!