Kokosanki - najlepsze
Kokosanki z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników – kokosu, masła, cukru i białek. Można użyć białek, które zostały z pieczenia pączków, mogą być białka rozmrożone. Bardzo delikatne, zdrowe słodkości do kawy i herbaty ?
Składniki na kokosanki / 25 sztuk
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 białka z dużych jajek w temp. pokojowej
- 60 g masła
- 80 g cukru + 50 g do piany
- spora szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
W mniejszym naczyniu lub na patelni, rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier. Wszystko krótko podgrzewaj mieszając.
Dodaj wiórki kokosowe, całość pomieszaj. Dodaj sok z cytryny lub aromat, ponownie wszystko pomieszaj. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Białka ubij z dodatkiem soli na gęstą pianę. Teraz dodaj 50 g cukru, nadal ubijaj na dużych obrotach. Powinna powstać bardzo gęsta i sztywna piana.
Do piany, dodaj masę kokosową ( masa może być jeszcze ciepła ). Składniki pomieszaj silikonową łopatką, do połączenia.
Piekarnik nagrzej do 170 – 180 stopni. Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje piany z wiórkami. Ja nakładałam łyżką do lodów.
Kokosanki piecz około 15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu kokosanki będą miękkie, po przestudzeniu delikatnie stwardnieją z zewnątrz, w środku będą miękkie ?
Udanych wypieków ?