Kokosanki na ksylitolu
Moja kolejna próba produkcji słodyczy bez cukru. Po wielkanocnym serniku przyszła pora na drobniejsze wypieki. Tym razem proponuję Wam kokosanki - bez cukru, bez mąki. Bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam.
Kokosanki bez cukru
SKŁADNIKI:
(40 dużych kokosanek)
- 4 duże jajka (lub 5 małych)
- 20 dkg ksylitolu
- 20 dkg płatków owsianych
- 30 dkg wiórków kokosowych
- Płatki owsiane rozdrobnij w malakserze - nie jest to konieczne.
- Oddziel żółtka od białek.
- Ubij białka na sztywno. Nadal ubijając dodawaj po łyżce ksylitolu oraz po jednym żółtku.
- Do piany dodaj płatki i wiórki. Wymieszaj.
- Na wyłożoną papierem blachę układaj łyżką okrągłe ciastka. Piecz w temperaturze 180 stopni C do ładnego zezłocenia.