Knedle ze śliwkami
S k ł a d n i k i: (na 30 knedli)
- 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania - cukier do posypania - mięta do dekoracji
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego :)
- 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania - cukier do posypania - mięta do dekoracji
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego :)