Knedle z pieczarkami
O tej porze roku ziemniaki już mi nie smakują a młodych jeszcze nie jadam dlatego muszę trochę kombinować w skutek czego jadamy pyzy, knedle, kopytka i inne kluski. Po knedlach z mięsem mielonym oraz tych z kurczakiem przyszła kolej na nadzienie grzybowe. Jest to super zestaw, smakują wspaniale polane masłem lub z surówką.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki (dałam trochę więcej)
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 50 dag pieczarek
- sól, pieprz
- masło do polania
Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać farsz i zawijać tak aby powstały okrągłe knedle. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane masłem.