Knedle z pieczarkami

Knedle z  pieczarkami

O tej porze roku ziemniaki  już mi  nie smakują a młodych jeszcze nie jadam dlatego muszę trochę kombinować w skutek czego  jadamy pyzy, knedle, kopytka i inne kluski. Po knedlach z mięsem mielonym oraz tych z kurczakiem przyszła kolej na nadzienie grzybowe. Jest to super zestaw, smakują wspaniale polane masłem lub z surówką.

Zdjęcie - Knedle z  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki (dałam trochę więcej)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • masło do polania

Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać farsz i zawijać tak aby powstały okrągłe knedle. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane masłem.

Kategorie przepisów