Kluski śląskie

Kluski śląskie

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie, które mieliśmy do duszonych udek kaczych. Najlepiej jak zostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Wtedy ich przygotowanie trwa dosłownie chwilkę. A wiecie dlaczego te kluski mają dziurkę w środku? Żeby sos mógł się tam gromadzić;-)
Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 0,5 - 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana ( 1/4 z ilości ziemniaków ugotowanych i potłuczonych),
  • sól,
  • mąka pszenna do obtaczania.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić u utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej, dodać jajko i odrobinę soli. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem.
Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów