Kluski Leniwe
Jeżeli szukasz pomysłu na delikatny i szybki obiad, polecam Ci właśnie te kluseczki twarogowe.
To najlepsze kluski leniwe jakie do tej pory jadłam. Szybkie i bezproblemowe do przygotowania.
My lubimy je tak bardzo, że ostatnio robiłam je praktycznie tydzień w tydzień. Dla naszej trójki robię z poniższych proporcji, ale jeśli do obiadu włączają się jeszcze rodzice, robię podwójną porcję. Taką podwójną porcją spokojnie naje się do syta (!) 5 głodnych osób ?
Kluski leniwe podajemy najczęściej na dwa sposoby, z masełkiem i bułką tartą lub polane masełkiem i posypane cukrem. W obu wersjach smakują świetnie.
na 3 porcje:
- 500 g tłustego twarogu (kupuję Delikate z Biedronki, pakowany po 500 g, nie jest kwaśny i ma dobrą konsystencję do tych klusek; aczkolwiek raz trafiłam na partię, gdzie ser był „suchy” i musiałam do masy dodać dodatkowe małe jajko)
- 2 jajka
- sól
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 2/3 szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- cukier
Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczyptę soli oraz rozbełtane jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki, wyrabiamy do połączenia.
Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej (na lekko podsypanym mąką blacie) formujemy wałek. Kroimy na ukośne kawałki.
Kluski wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy przez około 40 sekund od wypłynięcia na powierzchnię (woda nie może mocno wrzeć, tylko delikatnie „bulgotać”). Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni, na średnim ogniu, rumienimy 2-3 łyżki bułki tartej. Gdy zacznie się złocić, dodajemy 3-4 łyżki masła. Roztapiamy.
Kluski wkładamy na patelnię i obtaczamy w maśle z bułką lub polewamy nią już na talerzu. Podajemy posypane cukrem.
Można również pominąć dodatek bułki tartek i gotowe kluski polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Obie wersje są pycha!